Aug 29, 2011

Menyiapkan incik boifren nak menyambut raya


[Live blogged by julia a.k.a bubbles182 at 29 Aug '11, 9.35am MYT]


Sempena nak menyambut raya esok , insyaAllah, kena lah siap2 kan incik boifren jugak kan. Tak kan la gefren dia je nak beraya sakan. Kesian la dia kan. Hehe. By the way sebenarnya lama dah kena hantar servis tapi sebab (konon) busy melampau, tak menyempat nak ke Perodua Service Centre. Ni pun baru tau ada pusat servis kat Pekan Ampang, dekat sikit dgn rumah. Padahal lalu jalan ni banyak kali tapi tak sedar kewujudan pusat servis ni. Huhu. Yelah... Sebelum ni kebanyakan servis kat Penang je masa zaman belajar dulu kan. Anyway Perodua kat Pekan Ampang ni ok jugak. Despite the congestion kat area ni, pusat servis ni betul2 tepi jalan, senang nak cari. Dan lagi satu, wifi connection dia not bad. Laju je surf guna iPad dari tadi. So memang x boring la kan. Hehe.

Sape2 yang nak drive balik kampung tu jangan lupa check kereta dulu ye. Drive safe, everyone!

Aug 27, 2011

Malam 7 likur


[Live blogged by julia a.k.a bubbles182 at 27 Aug '11, 12.18am MYT]


Masa kecik-kecik, start 10 malam terakhir puasa je, lepas berbuka kitorang mesti berebut nak pasang lampu pelita 7 likur. Sangkut pelita kat luar, nyalakan api terang rumah menjelang Syawal. Start pasang malam ke 10 akhir, pastu selang sehari sampai malam ke 3 akhir pasang straight sampai raya.
Lampu pelita kitorang bukan yg plastik yg boleh dibeli di mana-mana tau. Tapi special punya. Botol Brylcreem zaman dulu kala, zaman atuk muda mudi dulu. Botol tu botol kaca tutup besi. Atuk tebuk penutup tu untuk letak sumbu. Pelita ni la yg kitorang guna dari kecik2 dulu. At least yg ingat, sejak 20thn yg lepas. Usia sebenar pelita botol Brylcreem tu masih tak dapat dikenalpasti. :P
Btw, semua dah ready nak raya? Hehe.

Aug 19, 2011

Jom shopping raya jommm!


[Live blogged by julia a.k.a bubbles182 at 19 Aug '11, 12.33pm MYT]


Hari pagi2 dapat emel yang menyejukkan hati, management nak bagi voucher jusco sempena nak menjelang raya ni. Hehe. Ni dah ambil dah voucher tu, total few hundreds ringgit jugak la. Kachinggg! Shopping raya,baybeee! Hehe. Btw, hari ni me and mum both ambik cuti halfday. Nak pegi hantar barang2 used yg dah xnak lagi kat pbsm. And hopefully sempat tengok Syawal kat Hospital Pantai yang dah 3 hari kat dalam tu sbb kena jangkitan paru-paru.

Aug 16, 2011

Village in the city for Aidilfitri


Most of the shopping malls had started to decorate their mall especially the lobby area to bring the raya mood to their customers in accordance to the coming hari raya Aidilfitri. Well, logically when the mood is there, the more they will spend on raya stuff, right. So I went to three different shopping malls in Bukit Bintang area last Saturday and found that all three have similar theme for hari raya decorations in the main lobby area – the Malay village.

Bukit Bintang Plaza


Aug 15, 2011

Saya baru sedar darah saya tak pernah diambil


[Live blogged by julia a.k.a bubbles182 at 15 Aug '11, 4.39pm MYT]


For some reason, I gotta do medical check-up. This is not the first check ups i went to. Pernah je masa nak masuk degree dan master dulu. Tapi tak pernah pulak teringat yang kena ambil darah. And tak pernah jugak seumur hidup ni pergi menderma darah. Huhu. So, tadi pergi IMU Specialist Clinic for medical check up. And tetiba kena ambik darah. Takut wooo! Nurse kata vein dah senang nampak, obvious dah tp xdapat2 gak cucuk. Pastu nurse tu kata vein tu lari so susah nak amek darah. Tapi last2 dapat jugak. Huhu. So, tak la sakit sangat rupanya ambik darah ni. :P

Aug 10, 2011

Ramadhan, so far...

It had been 10 days we’ve fast in the holy month of Ramadhan 1432H.
If last year, I spent my first day of Ramadhan at the hostel, this year I had my first sahur and iftar at home. And if last year I only get to go perform Tarawih together with family on the 4th day, this year I went to the mosque on the first night of Tarawih with family.