May 29, 2010

Natrah & Azid


[Live blogged by juLia d buBbles at 29 May '10, 2.39pm MYT PST]

Am currently at Dewan Merak Kayangan, Jln Semarak with my girls Baiti, Sharmi, Eda, Naddy & Sharifah.
Ohh i just love wedding!!! Sooo romantic with Endless Love playing in the air. Aawwww~ :')

May 27, 2010

McD Contour glass is back!!


[Live blogged by juLia d buBbles at 27 May '10, 2.14pm MYT PST]

The McDonald's contour glass is back with the "2010 FIFA World Cup South Africa" writing on it. And i just knew that McD is the official restaurant for World Cup. Du'uh~

P/s: so hadi & sally, are u guys gonna collect them again? :p

May 23, 2010

Muhammad Anwar bin Shaharuddin

Saya ada seorang kawan baik. Nama die Muhammad Anwar bin Shaharuddin. Saya mengenali beliau semasa berusia 13 tahun di mana kami bersama2 ditempatkan di kelas 1 Amanah, SMK Aminuddin Baki, KL tahun 1998. Masa tingkatan 1, beliau agak famous di kalangan pelajar2 perempuan kelas lain. Tapi makin meningkat, tahap kefemesan beliau semakin berkurang. Saya pun tak pasti kenapa.

 6452_122427688043_575488043_2367831_7683852_n Anwar & Arwah Hafiz (Al-fatihah..)

Dipendekkan kata, Anwar ni boleh dikatakan calon menantu favourite mak-mak kami la. Mak sape (budak2 perempuan) yang tak kenal Anwar ni. Ini kerana beliau amat rajin datang bertandang ke rumah kami. Lagi2 kalau ada makan2. Paling best la.. tiap2 tahun, raya pertama lagi beliau dah datang beraya di rumah saya sebab kami sama-sama tak ada kampung (yang luar dr KL atau Selangor).

6452_111063198043_575488043_2218772_7686355_nAnwar dengan Ainol, Naqi & Arwah Hafiz kat McD Desa Pandan, spot lepak kami dulu2.

Pendek kata lagi, beliau selamat bertunang hujung tahun lepas dengan kekasih hati beliau, Shikin dan selamat diijabkabulkan pada 14 Mei 2010. Alhamdulillah… Jujurnya, saya sangat tak percaya beliau antara yang terawal kawen. sebab… ntah lah. kalau korang kenal beliau, korang tau lah sebabnya. huhu~

8423_138027183043_575488043_2537452_2488689_n Fadilah, Anwar, Naqi, Edna & Baiti – Raya 2009 @ Kampung Pandan

 

Apa2 pun, kepada kawan yang sentiasa ada ketika saya perlukan, kawan yang agak sengal sengal ubi dan asyik buat saya nak gelak, kawan yang tak pernah skip beraya ke rumah setiap tahun, kawan yang ikut sama Naqi dtg jemput balik keje McD kul 12 malam kat Sungei Wang, kawan yg kadang2 dia yg jemput kalau Naqi takde… (adeh… penat dah… banyak sangat).. Muhammad Anwar Shaharuddin…

 

SELAMAT PENGANTIN BARU!!!!!!

Semoga bahagia ke akhir hayat dengan Shikin, dapat anak comel2, pastu kalau perempuan bagi nama Julia, ok. Tahniahhhh!! Aku gembira untuk kalian berdua :’)

 IMG_2147Pasangan Raja & Ratu sehari – Anwar & Shikin

IMG_2171Resepsi di Wisma Sejarah, KL – 16 Mei 2010

IMG_2174

IMG_2162gambar takde kaitan dengan pengantin. tp bukti kami suke meng-camwhore-kan diri ;p

IMG_2193Naddy, Mape, Ainol, bubbles, Rano, Arul, Eda, Sharmi & Baiti

IMG_2195Lagi satu kawan lelaki terbaik saya yg bakal menjadi suami orang tak lame lagi, Ahmad Naqiuddin Hashim.

 

Oh, lagi satu…

 

Happy Birthday, Anwarrrr!!!

22 Mei 1010

Dah tua + dah jadi suami org + bakal jadi bapak orang, so sila berperangai lebih matang ye. :P

1_101047169l

You’re one of the verrryyyy best friend I’ve ever had!!

 

 

 

p/s:

Kitorang gelak gila2 kat belakang masa resespi kat Wisma Sejarah masa MC baca “sejarah perkenalan” korang. Macam ada part-part yang tertinggal je. HAHAHAHAHAHA

 

 

-Nonoi-

May 22, 2010

Google did it again!!

google

And it’s Pac-Man yawww!!! Celebrating Pac-Man 30th birthday. Woott!!! Pac-Man is older than me. This is totally awesomenesssss. You can even play the game on the Google site. Very very very cute!!

Over the years, there are so many Doodle 4 Google that had been created and featured in Google website. Here are some Doodles appeared in Google Malaysia.

 google231st August 2007 – Malaysia Independence Day

google131st August 2009 – Malaysia Independence Day

google314th February 2010 – Lunar New Year

 

So, anyhow, Google organized a Doodle 4 Google competition for the kids in the US with the theme “If I Could Do Anything, I would…”. There are 40 finalist listed in the Doodle 4 Google site for you to vote to be the one featured on the Google.com site on the 27th May 2010.

Online voting is open from May 18, 2010 6:00 a.m. Pacific Time (PT) to May 25, 2010 5:00 p.m.Pacific Time (PT). To vote, click HERE.

May 15, 2010

Congratulations Taufiq & Asiah


[Live blogged by juLia d buBbles at 15 May '10, 4.01pm MYT PST]

Selamat Pengantin Baru Kok Leong ( @ Taufiq) & Asiah yg selamat diijabkabul pd 14 Mei 2001.
Gambar persandingan di rumah pengantin perempuan di Tanjung Piandang, Perak.

May 12, 2010

I love the 3D Google Maps!!

I’ve been using Google Maps, either on Desktop or mobile, quite often since i like to go here and there. Google Maps help me like a lot especially when i go travelling to places I’ve never been before. And when I get lost when driving (and since my MapKing doesn’t really work, thank u so much –__-“ ) i know i can count on Google Maps! XD

Anyhow, talking about Google Maps for desktop/website, i super duper like the latest version of Google Maps.

You see.. instead of using this map view…

earth4

or this satellite view…

earth3

you can view Google Maps in 3D!!!!

  earth5

Since i downloaded the 3D plug-in for Google Maps, I can’t stop viewing all the cities all over the world to see the great building like Eiffel Tower, the Statue of Liberty also the Sphinx.

Plus, I GoogleMap-ed this.

earth2

USM, Engineering Campus in satellite view.

earth7

Now….in 3D view!! hehe :D

What else?

earth8

Malaysia National Museum, Kuala Lumpur

earth9

Where my heart is, the city of Kuala Lumpur. :’)

earth10

and this.. Penang Bridge, yaw! Cool isn’t it?

lets find some other cool places! :D

 

Just to tempt you more to play around with Google Maps 3D, here for you.

(Source: Google Maps)

 

May 9, 2010

You’re the best mum ever.

‘Nuff said.

:)

   201005071459002 201005071458001201005071459003

I love you, Ma.

 

 

Am so busy struggling with the thesis writing and the journal paper, used all my energy & creative thinking in writing that I’m left with no idea what to write for my Mum... :((

Anyways, these are the last 2 years of my Mother’s Day post.

2008

http://www.bubbles182.com/2008/05/this-one-for-you.html

2009

http://www.bubbles182.com/2009/05/mothers-day.html

 

I wish I’ll finish my Masters soon, very very soon and come back to KL and take care of you. And start working and buy you nice stuffs, and bring you to travel all around the world. Please wait for the day it happens patiently ma.. You know the day will come eventually.. That’s a promise.

 

Loves,

Daughter.

May 5, 2010

Siapa lagi nak sayang budaya dan tradisi kalau bukan kita, kan?

Hujung minggu yang lepas, pergi menonton Teater Teratak Minang dengan bonda dan sepupu, Adiba. Menonton teater adalah satu kegemaran yang dikongsi bersama bonda. Setakat ni, cuma beberapa kali je pergi menonton teater dengan kawan2,  ke 1 je kot. Teater Cindai – dengan Sharmi dan Sharifah. Yang lain2, baik teater kanak-kanak, teater muzikal, semua nya pergi menonton dengan bondaku.

So, anyways, Teratak Minang memang sangat menarik tertarik kau mmg da bomb la! Tapi kali ni belum nak cerita pasal teater tu, next post ey.

Kali ni nak cerita kenapa tertarik sangat nak tengok Teratak Minang. Dari kecik kecik lg memang suke sangat tarian dan menari2 ni. Lebih lebih lagi tarian2 tradisional Melayu seperti Zapin, Joget, Inang, Masri etc.
Dulu start menari untuk kelab, masa sekolah rendah. Tapi sbb kurniaan yg Tuhan beri, walaupun sekolah rendah, dpt menari dgn kakak2 & abang2 sbb tinggi lebih kurang dorang je. Cikgu tarian yang 1st nama die Cikgu Ismail. Masa tu ada blaja satu tarian, nama tarian tu Tari Indang. Lagu Tari Indang ni dalam bahasa Minang. Kire lagu ni memang terkenal la bagi orang2 yg layan lagu traditional or lagu Minang, spesifik nya.
Lepas tu, atas sebab2 tertentu, berhenti menari, minat terkubur.

Sampailah masa zaman belajar kat Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan tahun 2003/04. Ada Karnival Kokurikulum Matrikulasi (KAKOM) 2003, di mana salah satu pertandingan adalah pertandingan tarian tradisional. So ape lagi. Macam bulan jatuh ke riba. Terus bagi nama nak join. :D

001The dancers, Diotari

002The musicians, Bongai 

So anyways, nama kumpulan penari kami Diotari (Dio means dia, so macam nak kata “dia menari”) and pemuzik Bongai. Kumpulan Bongai lebih kurang dengan kumpulan Caklempong, cuma berbeza sedikit pada alat muzik yang digunakan. Oh, btw, KMNS satu-satunya kumpulan yang main muzik live pada KAKOM 2003. :D

Masa ni, choreographer kami, Cikgu Sham banyak ajar bahasa Minang (note that bahasa Minang N9 isn’t really the same with bahasa Minang Padang), adat2 Minang, lagu2 Minang dan tarian kami juga lebih berunsurkan Minang.

Masa ni juga lah mula melayan lagu2 Minang dari penyanyi2 Minang terkenal spt Elly Kasim dan Eddy Silitonga dari Indonesia, juga Ally Noor dan Mastura dari Malaysia.

8423_123982738043_575488043_2385698_3392637_nSebahagian dari keluarga Bongai & Diotari, KMNS 2003/04 masa farewell party. Rindu korang :’(



I just think that it’s so cool & nice to have a culture that u hold on, since I was born & raised in KL, I don’t really hold on to any specific culture, or even dialect.

So anyhow… untuk anak anak nogoghi, ini yo la lagu yang mancaghito kan tantang kaindahan nogoghi sambilan. enjoy!!!


“Budayo disanjung tinggi,
adat Popatih dijago,
sedetik dilupo tidak,
dilupo tidak…”

Tunggu update pasal Teratak Minang pulak, k. Spoiler alert!! I FALL IN LOVE WITH IMAM RELLYGIUS TARTUSI!! Hahahahaha

p/s: I still haven’t got the book Dansa by Sasha Bashir… takde ke sape2 nak belanje…. :((

May 4, 2010

USM Engineering Campus Library


[Live blogged by juLia d buBbles at 4 May '10, 2.30pm MYT PST]

Yay! Live update from the library,ya'll! So anyways i've received the notice of thesis submission, which stated that i need to submit my thesis within 3 months period from 3rd of June, and i still hav a lot more to write - which means from now on... hardwork & struggles!

So, lets start working working working, Juls!!