Dec 30, 2008

Congratulation, roomie!!

Bestie + Roomie a.k.a Zyd was engaged to Abg Wan last Saturday 27th Dec.
The majlis was at her home in Kulim. I went there the 27th morning, while Nurul was already there the day before as she went early to look out for rumah sewa with her brother (she'll b moving to Lunas & working at Infineon Kulim).
Abg wan's rombongan arrived around 245pm. Like always during majlis pertunangan, when the man's family came, they had their discussion for hantaran+mas kahwin+tempoh tunang and so on, then only the mother put the ring on the woman's finger. It went well. Alhamdulillah. Zyd is now officially engaged. =)





Congratulations, Siti Noorzidah!!!!

p/s: Kak Husna also had her majlis pertunangan on the same day. Congrats, sister! cpt2 la ikut jejak kak faha. =p

Dec 27, 2008

Selamat Tahun Baru Hijrah

Sempena menyambut kedatangan 1 Muharram 1430 H, bersamaan 29 Disember 2008.

MUHARAM adalah bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Rasulullah berhijrah dari Makkah ke Yathrib, kiraan bulan dibuat mengikut tahun Masihi. Hijrah Rasulullah memberi kesan besar kepada Islam sama ada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.

Pada asasnya, Muharam membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan.

Peristiwa-peristiwa penting:

  1. 1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
  2. 10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.


Pada 10 Muharam juga telah berlaku:

  • Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
  • Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
  • Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
  • Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
  • Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  • Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  • Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkan Allah.
  • Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  • Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  • Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  • Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
  • Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
  • Hari pertama Allah menciptakan alam.
  • Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  • Hari pertama Allah menurunkan hujan.
  • Allah menjadikan 'Arasy.
  • Allah menjadikan Luh Mahfuz.
  • Allah menjadikan alam.
  • Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  • Nabi Isa diangkat ke langit.


DOA AKHIR TAHUN HIJRAH

Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :
"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan
aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"



DOA AWAL TAHUN

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.

Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :
"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah telah mewakilkan
dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".

Semoga tahun baru membawa lebih berkat dan rezeki kepada kita semua. Amin..

Dec 25, 2008

Eda men-tag saye x 2.

Tag #1 (gile jiwang karat punye tag dr eda!!)

1. Di manakah jejaka/wanita idaman anda berada?
di rumah sewa beliau di BatangKali

2. Dia tahu atau tidak anda menaruh perasaan terhadapnya?
Sangat.

3. Sejak bilakah anda menaruh perasaan terhadap dia?
Tak sedar. Sejak asyik gaduh2 time kwn2 kot. Huhu

4. Pernahkah anda memberi isyarat kepadanya?
Terlebih kott..!

5. Kalau ada, apa bentuk isyarat yang anda berikan?
Macam-macam ada~

6. Aspek manakah padanya yang membuatkan anda meminatinya?
Xtau la. Semua aspek pun kot.. "Kite x perlu sbb untuk mencintai seseorg"
(jiwang sket, ikut mood tag.)


7. Apakah perasaan anda apabila melihat si dia?
Hurmm.. perasaan syg+happy+geram kdg2 sbb die sgt gedik+perasaan nk suh die masuk minang cpt2+mcm ade butterfly dlm perut+suke+berdebar kalau lame x jmpe = bahagia.

8. Sekiranya aku menjadi si dia, aku akan menerima diriku kerana...
....kitorg je leh thn perangai gedik+mengade2 masing2. xp


Tag #2

1. Do you think you are hot?
Am I hot? Naaa...

2. Upload your favourite picture of you.
3. Why do you like that picture?
xla like sgt, just dlm pc xbyk photo sbb dh burn, that's one of the latest.

4. When was the last time you ate pizza?
+- a month ago

5. The last song you listened to?
In the ayer (ringtone when Mum called just now)

6. What are you doing right now beside this?
Minum teh tarik (tapau kat A.Rahman td)+download journals for reports

7. What name would you prefer beside yours?
None. i like mine.



...malas nak tag org. xp

Dec 24, 2008

Rumah P.Ramlee

The other week Mum was here with cousin Dba, we went to Rumah P.Ramlee. That was my 3rd/4th visit, each time with different 'tourist' as if i'm the tour guide la kan, for bringing the people here and there. I've blog bout this place before. Just to share it again to those who might've missed. =)


Rumah Kelahiran P.Ramlee yang terletak di Lot 2180, Jalan P.Ramlee, Pulau Pinang ada
lah merupakan tempat kelahiran Allahyarham P.Ramlee. Rumah ini telah dibina pada tahun 1926 oleh bapa P.Ramlee bersama dengan bapa saudaranya Rejab Bin Hussein. Rumah ini telah dibaiki oleh bapa saudaranya di zaman pendudukan Jepun dan sekali lagi pada tahun 1948.

Rumah ini kini telah dibaik pulih buat kali ketiga oleh Arkib Negara Malaysia pada tahun 1991 dan telah dibuka dengan rasminya oleh Y.B. Dato Sabbaruddin Chik, Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan Malaysia pada 31 Disember 1991. Penubuhan Rumah Kelahiran ini adalah untuk memelihara kekal rumah lama ini sebagai tanda dan ingatan kepada Seniman Agong yang banyak berjasa dalam bidangnya kepada bangsa dan negara. Rumah kelahiran ini juga akan menjadi tempat yang boleh dilawati oleh orang ramai serta bagi menarik minat pelancong terhadap warisan seni budaya tanah air.

Oleh kerana rumah ini adalah bangunan kayu lama, kerja-kerja membaik pulih telah dilakukan oleh Jabatan Arkib Negara Malaysia dengan mengekalkan 100% bahan-bahan asal, terutamanya ukiran kayu. Kesemua bahan yang dipamerkan adalah terbahagi kepada beberapa bahagian iaitu bahagian dalam dan luar rumah. Bahagian dalam rumah mempamerkan aspek-aspek kehidupan P.Ramlee semasa zaman remaja di mana diruangan menempatkan alat-alat dan gambar-gambar mengenai kegiatan beliau dalam bidang seni dan juga sukan. Di samping itu, ia juga mempamerkan katil besi, peti besi menyimpan pakaian dan koleksi pakaian P.Ramlee.

(source:http://www.ctl.utm.my/merdeka/calon/merdeka24/rmh_pramlee.html)

view of the house

his IC

his old bicycle



model terpoyo of the day

giling, ok. no blender2, no lesung2.


the bedroom

There is also a P.Ramlee Gallery, next to the wooden house, but unfortunately no photographs allowed inside. There are a lot of interesting things in the gallery - P.Ramlee's old flute, violin, fave shirts, sunglasses and the suitcase he brought along to studios during shoots. The are also many old photographs of his movies, his hand-written songs & music notes, etc.

Even the trees/plants at the outside of the house are said to be the exact as P.Ramlee's original house then.

This is a place where you sure want to come & bring your family esp the grams.

Dec 20, 2008

unbreak my heart

*edited*

am i too emotional?
yes, i do.
pls,Julia pls, dont be.

btw, feel much better.
i was way overreacted.

Dec 13, 2008

Boyfriend Baru =p

Ini la boyfriend baru saya yg saya nanti2 kn selama ini.
Alhamdulillah.



Name penuh: MyVi SE 1.3 SXi (Manual)
Name panggilan : Boyfriend



Thanks Mum, Mr.Bf, and Uncle & Auntie. =)



While at home, I received 2 presents from someone. He bought one of it while in Singapore weeks ago. But just had it send while i was back at home. The other one, maybe just bought it, didn't mention pulak. Thanks a lot to him. I like both a lot.

The first present came with a Birthday card. I supposed it was my belated birthday present.


He tries his best to keep in touch. Sms. Presents. But never a call. Once, after these few years. last August, week before Abang's wedding day. I know. Whatever happen, i still carry his name. For the rest of my life.

Dec 8, 2008

Selamat Hari Raya AidilAdha

to all my muslim readers.

Selamat bercuti.
Selamat balik kampung.
Selamat berkorban.
Selamat menjamu selera.
Selamat kunjung-mengunjung.

Dec 1, 2008

Kak Farhah's Wedding

Wedding ceremony/kenduri/reception is very well-known activity when the school holidays are coming. I can't figure out why they like to do these event during cuti sekolah. Maybe the students in the family are on holiday so that easy to ask for help? Or maybe because it's easier also to balik kampung for the kenduri, as kalau x cuti sekolah, the children need to skip school.

Up till today, i received 3 invitations to wedding ceremony. Kak farhah was on the 29th, Kak Ira (mc'd ex co-worker) on the 20th Dec and Kak Sheila (senior Civil) on the same day. not sure if i can make it for both Kak Ira and Kak Sheila but I know I couldn't say no to Kak Farhah's reception.

So, last Saturday i went to Seri Manjung for Kak Farhah's reception. Ikmal, the husband said the akad on the night before. The convoy from USM campus consist of at least 5 cars, heading towards Manjung at 10.00am. Made a short stop at Bagan Serai and reached at Kak Farhah's around 12.30pm.

Took a rest, then had our lunch before Kak Farhah called us (the girls) to her room for photo snapping.


Ikmal's rombongan came at around 1pm. Kak Farhah headed to him. Auuww~ So comel la both of them together.



Ok. Kak Ida wasn't suppose to be the bride'smaid. Sangat x aci, ok! But, nvm.. bagi the kakaks jadi pengapit, ambik berkat yer. hehehe..

Ikmal

Our beloved Kak Farhah

Waiting patiently for our turn to come.. =p

Madihah - Kakak's little sister - enjoying herself so much as the exam is over

Some of the picts here are taken by these 2 abangs. Credit to Najwan & Norrish.

Abg Fut, Kak Fiza, Najwan, Pojie, me, Salmi & Awal, the driver =D



My other 2 sisters yg masih boleh di manja2; before they follow Kak Farhah's step in life. Hehe

The ex-4129-roommates.



So after the ceremony was almost over, we took off. But not to campus. To Lumut for jalan2 & shopping a lil. Zidah went back earlier with seniors as she had an emergency. So, it was just me, Salmi, Amalina with Awal who went there.

At Lumut jetty. It reminds me of our Polymer trip to Pangkor early 2007. I miss them!!

The polymer girls: Amalina, Salmi & me

We bumped into Salwa, Ema & Hanizah, the EE ladies there.

I did a lil shopping there. Hurm.. a lil? Boleh la.. As i'm going back this coming weekend. kene la beli banyak skit rite.


After the shopping-shopping, we headed back to campus & arrived at around 9pm. So tired, yet so hapy with the trip. Happy to see Kakak getting married & happy to go jalan-jalan.

The next day was the bertandang ceremony at Ikmal's in Teluk Intan. I didn't go there but Kak Husna, Kak Ida, Najwan & Norrish went. I wished to join them, but some things made me unable to. So, these are some pics taken from Najwan/Norrish.

Confession.
Saya. Sangat. Cemburu.


To the cutest couple ever,

Kak Farhah & Ikmal

Congratulations.
Semoga kekal bahagia ke akhir hayat.
Amin......